Elevii și cadrele didactice din toate școlile din județ au participat, joi, 28 februarie, la un exercițiu de alarmare publică organizat de ISU Neamț.
Joi, 28 februarie 2013, Școala “Alexandru Ioan Cuza”, cu câteva minute înainte de ora 9.45. În laboratorul de biologie, folosit și ca sală de clasă, copiii fac ultimile pregătiri. Își strâng ghiozdanul, lasă o carte la îndemână, pe bancă și își pregătesc gecile.
În clasă își face apariția și o targă, purtată de doi elevi, aleși special, mai voinici. Ora 9.45. Larma obișnuită din școală este acoperită de sunetul pătrunzător al sirenelor.
“Ce facem noi acum ?”, îi întreabă doamna. Nici nu termină bine întrebarea și copiii se ghemuiesc sub bănci, timp în care învățătoarea, aflată sub una din grinzile încăperii, le aduce aminte ce au de făcut mai departe.
Chicotesc – cu atât mai mult cu cât nu li întâmplă prea des ca, în timpul orelor de curs, să aibă parte de asemenea distracție și învățătoarea să-i îndemne să stea sub bancă.
După cele 5 minute regulamentare de stat sub bancă, se încolonează să iasă afară. Regula spune să își ia cu ei și lucrurile foarte importante, dar și o carte cu care să își protejeze capul de eventualele dărâmături. Ca să fie siguri că nu le lipsește nimic și pentru maximă protecție, unii își iau tot ghiozdanul, pe care îl duc pe cap. Mai greu, dar ajung cu bine în curte. Între timp, ies și băieții cu targa. Cât timp cutremurul nu a fost “pe bune”, ci doar o joacă, pentru rolul rănitului există concurență. În final, din motive de securitate, “privilegiul” a fost acordat celui mai pirpiriu elev din clasă.
Elevii din toate școlile din județul Neamț au participat joi, 28 februarie, la un exercițiu pentru situații de urgență, cu tema “Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și în perioada imediat următoare producerii unui