Camera Deputaţilor a dat aviz negativ propunerii de revizuire a Directivei Europene pe Tutun, "stabilind ne-conformarea cu principiul subsidiarităţii", potrivit proiectului de aviz.
Până la data de 4 martie, parlamentele statelor membre UE trebuie să se exprime cu privire la propunerile de revizuire a legislaţiei europene din sectorul tutunului, pe principiul subsidiarităţii.
Comisia pentru afaceri europene din cadrul Camerei Deputaţilor - Parlamentul României - a hotărât avizarea negativă a proiectului european.
"Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor a hotărât să pronunţe un aviz motivat în sensul că propunerea de directivă nu este conformă cu principiul subsidiarităţii", se arată în proiectul de aviz aprobat în data de 26 februarie.
Printre altele, membrii Comisiei de profil şi-au manifestat "serioase rezerve" cu privire la argumentele aduse în sprijinul faptului că prevederile suplimentare propuse ar conduce la scăderea consumului de tutun, "în condiţiile în care nu sunt analizate suficient aspectele legate de flexibilitatea consumului". Documentul citat mai precizează: "Existenţa a până la 40 de astfel de aditivi într-un produs din tutun face practic imposibilă verificarea impactului sinergic asupra sănătăţii, iar dacă o anumită combinaţie de aditivi şi tutun prelucrat ar putea afecta sănătatea, acest lucru este fie la îndemâna Statului Membru, singurul în măsură să stabilească o prioritate a cercetărilor în acest sens, în funcţie de structura consumului specific acelui stat, fie urmează să fie stabilit prin viitoare cercetări la nivelul Uniunii".
Parlamentul European analizează propunerea de revizuire a Directivei Europene pe Tutun, care a fost adoptată de Comisia Europeană în luna decembrie a anului trecut.
Actul legislativ propus prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, preze