Una dintre problemele urgente ale României o reprezintă tuberculoza rezistentă la tratamentul clasic. Aceasta încă se depistează cu dificultate şi se tratează cu medicamente care au o rată de succes destul de scăzută la noi în ţară. Un singur bolnav poate infecta alte 15 persoane în fiecare an, dacă nu este tratat.
În timp ce numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză care răspunde la tratament este în scădere în România, creşte numărul bolnavilor cu forma rezistentă la tratamentul clasic, atrag atenţia specialiştii.
Un articol publicat săptămâna aceasta în „EU Observer“ trage un semnal de alarmă cu privire la problema urgentă pe care o reprezintă tuberculoza pentru ţara noastră. „Aproape fiecare al doilea pacient cu TBC din UE este din România“, subliniază Dara Masoud, consultantul OMS pe probleme de TBC pentru Europa.
De asemenea, Gilda Popescu, coordonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT), spune că 27-28% din pacienţii care suferă de TBC rezistent (MDR TB) abandonează tratamentul. Un singur bolnav poate infecta alte 15 persoane în fiecare an, dacă nu este tratat.
De ce creşte numărul bolnavilor cu TBC rezistent
„Persoanele diagnosticate cu TBC trebuie să urmeze tratamentul cu antibiotice vreme de şase luni: primele două luni în spital, sub supraveghere medicală, iar următoarele patru luni, acasă. Problema este că multă lume renunţă la tratament înaintea tercerii celor şase luni“, semnalează medicul Marius Dumitru, preşedintele Asociaţiei Române a Bolnavilor cu Tuberculoză.
Aceasta este una dintre principalele cauze ale apariţiei unor mutaţii ale bacilului Koch, care îl fac rezistent la medicamentele de primă linie, cum sunt numite antibioticele puternice administrate după diagnosticul de TBC.
O altă problemă este că unele dintre antibioticele recomandate în caz de TBC se mai prescriu şi în alte