Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, aflat în conflict deschis cu preşedintele Traian Băsescu, vrea să vândă aeronava prezidenţială, motivând că astfel ar salva Taromul de la prăbuşirea financiară.
„Trebuie să se scoată la vânzare aeronava prezidenţială, pentru că aceasta provoacă pierderi la buget de şapte milioane de euro pe an“, a declarat ministrul Relu Fenechiu, la finalul unei emisiuni difuzate miercuri seară de Realitatea TV. De-a lungul acelei emisiuni, Fenechiu explicase cum a evoluat conflictul său cu preşedintele ţării. „Băsescu mi-a făcut dosar penal“, l-a acuzat ministrul pe preşedinte, precizând că nu se va da bătut. Anunţul cu potenţiala vânzare a aeronavei prezidenţiale a venit la finalul emisiunii, ca o continuare a argumentaţiei sale anti-Băsescu.
Intrând însă în „bucătăria“ Tarom, putem observa că există, într-adevăr, pierderi cauzate bugetului prin simpla existenţă a aeronavei prezidenţiale, dar acestea sunt inerente dacă vrem ca România să se menţină în clubul ţărilor care asigură şefului statului un avion de tip Air Force One.
Cum se facturează un zbor prezidenţial
„Mentenanţa aeronavei prezidenţiale – un Airbus A310 cumpărat de Tarom în 2003 – costă enorm, iar în puţinele cazuri în care Preşedinţia apelează la serviciile sale, aceasta plăteşte exclusiv serviciul de zbor şi costurile punctuale ale respectivei deplasări. În restul timpului, Tarom trebuie să acopere celelalte costuri cu întreţinerea navei, salariile şi antrenamentele piloţilor. Atunci când preşedintele urmează să zboare, aeronava intră într-un regim special, în administrarea SPP, este testată de către cei mai buni piloţi, este echipată corespunzător, şi costurile cu toate aceste operaţiuni – desigur, inclusiv zborul oficial propriu-zis – sunt suportate de către Administraţia Prezidenţială. Dar în rest, Taromul acoperă necesarul anual din banii proprii“