Bundestagul a adoptat joi proiectul de lege destinat reglementarii tranzactiilor bursiere de inalta frecventa, acuzate ca accentueaza nervozitatea pietelor si speculatia, scrie AFP.
Acest text va permite "controlarea riscurilor extreme si irationale ale cotatiilor" in conditiile in care aceasta practica, care priveste intre 40% si 50% dintre schimburile pe piata bursiera germana, permite emiterea de milioane de ordine prin algoritmi predefiniti.
Practica a fost pusa sub semnul intrebarii dupa crahul de pe Wall Street din 6 mai 2010, generat de o avalansa a emiterii ordinelor computerizate, dupa o comanda eronata. De asemenea, tranzactiile de inalta frecventa sunt acuzate ca incurajeaza speculatia.
Legea prevede in special necesitatea unei licente pentru traderii care fac uz de aceasta practica si necesitatea de a configura computerele de asemenea maniera incat sa evite reactiile in lant pe piete.
Berlinul va impune de asemenea o taxa asupra celor care folosesc excesiv tranzactiile de inalta frecventa si dreptul de informare si de interventie a autoritatii de reglementare a pietelor financiare din Germania, Bafin.
Parlamentarii opozitiei social-democrate si verzii au votat impotriva acestui text, pe care il considera insuficient. Ei doresc introducerea obligatiei pentru investitori de a nu-si inchide pozitiile inainte de o perioada determinata de timp, pentru a descuraja speculatiile.
Bundesrat, camera superioara a Parlamentului, unde opozitia este majoritara, urmeaza sa examineze acest text in 22 martie dar un vot nu este obligatoriu.
Legea urmeaza sa intre in vigoare la jumatatea lui 2013. Bundestagul a adoptat joi proiectul de lege destinat reglementarii tranzactiilor bursiere de inalta frecventa, acuzate ca accentueaza nervozitatea pietelor si speculatia, scrie AFP.
Acest text