Ce au în comun mormanele de moloz, pereţii care stau să cadă, jocurile de noroc şi Eminescu? Toate se referă la acelaşi lucru - casa din Botoşani în care s-a născut marele poet şi care acum e lăsată în paragină. Ce au în comun mormanele de moloz, pereţii care stau să cadă, jocurile de noroc şi Eminescu? Toate se referă la acelaşi lucru - casa din Botoşani în care s-a născut marele poet şi care acum e lăsată în paragină.
Patru familii de bătrâni locuiesc în casa din Botoşani în care, în urmă peste un secol şi jumătate, s-a născut Mihai Eminescu şi care acum stă să se dărâme, fără ca nimeni să poată face ceva.
Încurcate într-un hăţiş birocratic, autorităţile locale ridică din umeri. Asta pentru că, deşi s-au investit peste 10 milioane de euro în reabilitarea Centrului Vechi, unde se află imobilul, acesta nu a putut fi inclus în proiectul de reabilitare pentru că este în proprietate privată.
Ironia face însă ca doar partea de jos a clădirii să fie în proprietate privată, în timp ce partea de locuit, de la etaj, este a primăriei şi este folosită ca locuinţe sociale.
Stă în chirie de 40 de ani
“Am făcut de mai multe ori cerere la primărie ca să putem cumpăra casa. Stăm în chirie de mai bine de 40 de ani. Acum vreo zece ani, primăria a vândut spaţiile de la parter pentru afaceri, dar nouă nu ne-au vândut”, a spus Adela (foto), una din locatare.
În 1887, un incendiu devastator a distrus o mare parte din Centrul Vechi al oraşului. Casele care nu au fost arse până la temelii au fost afectate de flăcări şi proprietarii de atunci au decis să le dărâme şi să le reconstruiască.
“Ceea ce ştim cu siguranţă este că acolo se aflau casele părinţilor lui Mihai Eminescu. Acestea au fost reconstruite după incendiu, majoritatea proprietarilor de atunci dorind să le facă după modele occidentale”, a spus Gheorghe Median, istoric la Muzeul Judeţean Botoşani.