Scris de Cristian Horgoș - Inspectoratul Şcolar a verificat acuzele de discriminare la toaleta comună a elevilor de la „Szacsvay” şi „Eminescu”.
Seria de articole privind fricţiunile apărute în incinta de pe strada Stânişoarei, care găzduieşte clase primare ale Colegiului Naţional «Mihai Eminescu» cât şi ale şcolii «Szacsvay Imre», a culminat cu mediatizarea unor acuze de discriminare la toaleta comună. Astfel că până şi Ministerul Educaţiei s-a sesizat privind acuzele că elevilor din clasele române li s-ar fi restricţionat accesul la toaleta întreţinută de femeia de serviciu a şcolii «Szacsvay».
„Ne-a sesizat şi Ministerul privind unele aspecte de discriminare în cadrul clădirii de pe Stânişoarei. Ca atare, am emis un ordin de serviciu unei echipe de inspectori ai ISJ plus un auditor financiar intern pentru a se verifica mai multe aspecte, inclusiv respectarea legislaţiei şcolare, calitatea managementului de educaţie, gradul de utilizare a resurselor materiale şi rezolvarea sesizărilor şi reclamaţiilor”, a început ieri inspectorul general Daniel Negrean, conferinţa de presă ţinută la sediul ISJ Bihor.
Raportul inspecţiei a fost trecut în registrul ambelor unităţi şcolare vizate, urmând a conta şi în fişa de evaluare a directorilor ambelor unităţi.De la femeile de servici
„Nu s-au găsit deficienţe administrative grave. Dar s-a constatat că pe Stânişoarei există personal de îngrijire mixt. Practic, de curăţenie se ocupau femei de servici de la ambele unităţi, care şi-au împărţit sectoarele. Şi de aici a apărut acea informaţie cum că elevii de la clasele române nu pot folosi toaleta întreţinută de femeia de servici a şcolii «Szacsvay». În urma raportului final s-a dispus ca angajata de la «Eminescu» să se ocupe de curăţenie iar femeia de servici de la «Szacsvay» să deservească centrala termică a clădirii, întrucât e autorizată în acest sens”, a schi