La inceputul anului, Michel Rocard a publicat, la Editura Flammarion, impreuna cu Pierre Larrouturou, o carte extrem de interesanta: “La gauche n’a plus droit à l’erreur “. Evident, autorii se refera la situatia din Franta, de dupa alegerile prezidentiale de anul trecut. Cred insa ca unele concluzii ale volumului sunt relevante si pentru Romania, in contextul rezultatelor de la alegerile parlamentare.
Analiza crizei economice, care a inceput in 2007, subliniaza, in primul rand – considera autorii – intarzierea cu care au fost luate masurile necesare. “Toate marile infrangeri in istorie – spunea generalul MacArthur – se rezuma in doua cuvinte – <
Inca din 2010, Paul Krugman – laureat al Premiului Nobel pentru economie – sublinia pericolele unei politici de austeritate ce viza doar reducerea deficitelor, politica ce a agravat recesiunea si, in final, a marit deficitele, asa cum s-a vazut in Grecia, in Italia, in Portugalia, in Marea Britanie sau in Spania. Si concluziile autorilor sunt in sensul ca politicile de austeritate agraveaza criza.
Una din tezele interesante este aceea ca se poate iesi din somaj fara sa existe crestere economica (cresterea economica nu va reveni curand chiar daca se vor face mari cheltuieli publice).
Autorii considera insa ca obiectivul principal nu trebuie sa-l reprezinte cresterea economica, ci justitia sociala. Ideea de baza este aceea ca nu cresterea economica va determina mai multa justitie sociala, ci din mai multa justitie socila vor veni stabilitatea economica si prosperitatea.
Exisa multe alte sugestii (unele au mai fost formulate): separarea bancilor de depuneri de bancile “speculative”; impunerea unei taxe serioase asupra tranzactiil