Horaţiu Baias, 44 ani, procuror DNA, a participat în Singapore la un congres mondial împotriva mafiei pariurilor. "Toate costurile deplasării mele în Singapore au fost suportate de organizatori, nu de DNA", a precizat acesta.
Baias concluzionează că absenţa actuală a României de pe lista ţărilor cu probleme în mafia pariurilor nu înseamnă că fenomenul nu există aici. Şi punctează că, în prezent, organele de anchetă de la niveluri inferioare ar avea si ele sanse de a finaliza cercetări pe mafia pariurilor în legătură cu ligile mici din România
Horaţiu Baias conduce unul dintre serviciile DNA, lucrează ca procuror de două decenii, iar în instituţia centrală de la Bucureşti a ajuns în urmă cu şapte ani. Recent, a avut ocazia să participe în Singapore la o conferinţă internaţională dedicată luptei împotriva mafiei pariurilor, eveniment la care au venit anchetatori din întreaga lume, reprezentanţi ai mediului academic şi oficiali de rang înalt din fotbal. E pentru prima dată cînd un procuror român ia contact direct cu acest mediu exploziv inclusiv în ţară. Şi e tot pentru prima dată cînd un oficial DNA vorbeşte deschis despre relaţia România - mafia pariurilor.
- Domnule Baias, aţi fost surprins să constataţi din interior, ca parte a combaterii fenomenului, adevărata întindere a mafiei pariurilor la nivel mondial?
- A fost pentru prima dată cînd am luat contact cu această lume în calitate de procuror DNA. Deşi instituţia în care lucrez a derulat în România anchete în sport, eu n-am participat personal la efectuarea acestora. Sigur, nu ascund că m-a uimit amploarea forţelor implicate şi a fenomenului meciurilor aranjate pentru pariuri. M-a şocat cînd am auzit că, la ora actuală, se estimează că 40 la sută din partidele desfăşurate pe mapamond sînt atinse de această mafie, inclusiv meciuri de la turnee finale. E semnul că grupurile de crimă