Vasile Balint, cunoscut ca Sile Cămătaru, a fost dus joi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar privind eliberarea condiţionată a acestuia din 2012, în urma unei decizii a Judecătoriei Giurgiu necontestate de procurori. "Adevărul" scria în urmă cu două luni că, în acest caz, ar exista suspiciuni de corupţie în legătură cu modul în care interlopul a fost pus atunci în libertate.
Sile Cămătaru nu a fost însă audiat, întrucât avocata acestuia nu a putut fi prezentă, motiv pentru care interlopul a fost dus înapoi în arest fără a da vreo declaraţie în acest caz.
Procurorii anticorupţie au suspiciuni că eliberarea condiţionată a lui Sile Cămătaru ca urmare a faptului că un procuror nu a contestat decizia de fond a Judecătoriei Giurgiu ar fi fost urmarea unei fapte de corupţie, susţin surse apropiate anchetei.
Procurorii anticorupţie fac cercetări prealabile în acest dosar, neputând preciza dacă în cauză sunt vizaţi judecători, procurori sau poliţişti.
Decizia Judecătoriei Giurgiu, din noiembrie 2012, necontestată de procurorul de caz
Pe 19 noiembrie 2012 instanţa a decis ca Sile Cămătaru să fie pus în libertate, decizie rămasă definitivă întrucât nu a fost contestată de procurorul de caz.
Astfel, în 9 noiembrie 2012, Sile Cămătaru, care era încarcerat la Penitenciarul Giurgiu, în regim de maximă siguranţă, a fost înştiinţat oficial că regimul său de detenţie a fost uşurat şi urmează să fie transferat la Penitenciarul Jilava, unde există sistem semideschis.
În decembrie anul trecut Adevărul scria că Sile Cămătaru şi-ar fi cumpărat libertatea cu 150.000 de euro, astfel că procurorii au deschis un dosar. În motivarea eliberării, judecătorii au dat nişte argumente halucinante: deţinutul a dezlegat Sudoku şi a promovat cultura după gratii. Informaţia conform căreia interlopul ar fi plătit 150.000 de euro pentru a