Societatea Româna Alzheimer consideră că ar trebui să existe un program naţional pentru această boală, în condiţiile în care numărul celor care suferă de alzheimer este în creştere. „Autorităţile trebuie să accepte că există un număr mare de persoane care se îmbolnăvesc şi că creeze un plan naţional pentru alzheimer, astfel încât pacienţilor să li se acorde condiţii decente de tratament şi de diagnosticare”, a declarat Cătălina Tănase, preşedinte al Societăţii Române Alzheimer, într-o conferinţă de presă, organizată în cadrul Conferinţei Naţionale Alzheimer, care are loc în perioada 27 februarie – 2 martie, la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti.
Cătălina Tănase a mai explicat că trebuie să se găsescă soluţii privind ceea ce s-ar putea face în legătură cu diagnosticarea din timp, precum şi cu punerea la dispoziţia bolnavilor unor tratamente corecte.
Mark Wortmann, director executiv al Alzheimer Disease International a afirmat că impactul financiar al acestei boli la nivel mondial este de 600 miliarde dolari. „Este o mare problemă pentru sistemele de sănătate”, a spus acesta, adăugând că orice ţară trebuie să dezvolte un plan naţional pentru această boală. „Asemenea programe există în Franţa, Germania, Norvegia şi ar fi foarte bine dacă ar exista şi în România”, a continuat Mark Wortmann.
Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), a ridicat problema sprijinului pentru serviciile socio-mediale. „În România, ingrijirea socio-medicală este aproape inexistentă, deşi avem o legislaţie care prevede acest lucru”, a spus preşedintele ANPP.
Conferinţa Naţională Alzheimer 2013 este organizată de Societatea Română Alzheimer. Evenimentul îşi propune să pună pe primul plan noutăţile în domeniu şi posibilitatea de a găsi soluţii pentru diagnosticarea precoce şi pentru managementul optim al acest boli