600 de persoane disponibilizate de la fosta fabrică Nokia din localitatea clujeană Jucu au fost reintegrate pe piaţa muncii cu ajutorul unui proiect european, în valoare de 4,2 milioane de euro, derulat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj. Proiectul este destinat punctual persoanelor care, din motive ce ţin de globalizare, ajung să îşi piardă locul de muncă.
Reprezentanţii Agenţiei spun că sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute până în prezent, însă ţinta lor este să reintroducă pe piaţa muncii, până la finalul proiectului, adică peste 10 luni. Atunci 80% dintre cei disponibilizaţi ar urma să fie beneficiari ai proiectului "De la Job la SmartJob".
"La noi, până în prezent, procentul de reconversie este de 43% şi considerăm că până la finele proiectului vom depăşi cel mai bun procent de ocupare dintre proiectele Fondului European pentru Globalizare. Din 1400 de persoane, 600 sunt reintegrate deja pe piaţa muncii", a declarat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Prezentă la Cluj, Doina Pană, ministrul delegat pentru Dialog Social, s-a arătat încântată de soluţiile găsite de autorităţile clujene pentru şomerii din judeţ, cum ar fi crearea întreprinderii sociale de la Câmpia Turzii, dar şi de acest proiect dedicat celor disponibilizaţi de la Nokia.
"Ar trebui la nivel de întreaga ţară să fie accesate aceste fonduri, chiar dacă e o cofinanţare mare, este un ajutor punctual şi imediat care să dă oamenilor fără loc de muncă", a precizat Doina Pană.
Fondurile Europene pentru Globalizare accesate şi de AJOFM Cluj, sunt o sursă bună pentru ca statele care se confruntă cu probleme pe piaţa muncii să-şi reintegreze şomerii. Luis Matos Costa, de la Institutul pentru Ocupare şi Formare Profesională Portugalia, prezent şi el la Cluj, a explicat că ţara din care vine a început să folosească fondurile europene de globalizare încă de la