Roşii, albe sau rosé, dulci sau seci, vechi sau noi, mii de sticle cu licoarea lui Bachus aşteaptă pe rafturile magazinelor sau în debaralele noastre să fie deschise şi savurate. „Adevărul“ a provocat-o la o discuţie despre vinurile moldoveneşti pe Elizaveta Breahnă, unul dintre cei mai cunoscuţi oenologi şi degustatori din ţară.
A degustat mii de vinuri şi cunoaşte totul despre ele. Le ştie deopotrivă aromele şi capriciile. Dintr-o privire îţi poate spune care sunt excelente, bune sau bolnave. Este încrezătoare că putem să face faţă luptei cu licorile din Franţa sau Italia, pentru că avem produse calitative.
Vinurile sunt îngrijite şi monitorizate pe tot parcursul vieţii lor, iar mai apoi, pe an ce trece, devin tot mai apreciate.„Degustarea începe în primele zile după procesarea strugurilor, deoarece aceasta este cea mai simplă metodă de a determina în care parte a luat-o acest vin. Procesul de apreciere implică văzul, gustul şi mirosul. Astfel, poţi observa dacă vinul este bolnav sau predispus spre a se îmbolnăvi“, explică Elizaveta Breahnă. Specialista spune că Moldova se aseamănă cu zona Bordeaux din Franţa. Chiar dacă solul şi clima sunt favorabile pentru producerea vinurilor de calitate, nu tot ceea ce producem este şi bun.
„Pentru a obţine un produs excelent este necesar, în primul rând, ca strugurii să fie de o calitate bună, utilajul să fie modern şi, nu în ultimul rând, este nevoie de măestria tehnologului. Culoarea ne spune totul. Un vin alb sănătos trebuie să aibă o culoare verde vivace. Vinul tânăr roşu trebuie să aibă o culoare rubinie“, subliniază oenologul. Ar trebui să evităm însă vinurile albe-gălbui, de culoarea ceaiului, şi cele roşii spre mov. Sunt „bolnave“ spune experta.
Şi cele ieftine pot fi bune
Specialiştii clasifică vinurile în: excelente, foarte bune, bune, satisfăcătoare şi nesatisfăcătoare. Un vin excelent