Producătorii de energie verde vor avea de-a face cu ministrul delegat al Energiei Constantin Niţă. Acesta are mai multe variante pentru a opri ascensiunea necontrolată a acestora, care blochează totodată companiile pe cărbune, cum este Complexul Energetic Oltenia.
Ministrul delegat al Energiei a declarat pentru Bursa că se doreşte ajustarea valorii maxime a certificatelor verzi şi a numărului de certificate acordate producătorilor de energie verde. Constantin Niţă analizează şi posibilitatea exceptării industriei de la obligaţia plăţii acestor certificate, dar şi a introducerii unei taxe de echilibrare. „Există o problemă legată de sistemul de echilibrare din cauza preluării în sistem a energiei eoliene. Nimeni nu s-a aşteptat, în 2007-2008, când a fost elaborată legea privind stimularea investiţiilor în energia verde, că vom avea acest boom, pe fondul schemei generoase de sprijin şi pe fondul ieftinirii tehnologiilor de producţie. Iată că s-a întâmplat şi că energia regenerabilă ne creează mari probleme în echilibrarea sistemului“, a explicat ministrul. Acesta a făcut acuzaţii şi la adresa şefilor Transelectrica: „Lucrurile acestea au determinat ca unele decizii de autorizare a centralelor eoliene să fie făcute anapoda. Transelectrica a acordat autorizaţii pentru peste 20.000 MW eolieni. Este imens pentru ceea ce poate să suporte, acum, sistemul de transport“.
Soluţia, modificarea legii
O soluţie, spune Niţă, este modificarea legii, pentru atingerea unui echilibru între numărul de certificate verzi emise, capacităţile de transport existente şi gradul de suportabilitate a schemei de sprijin de către toate categoriile de consumatori. Dar, veştile nu sunt bune pentru producătorii de energie regenerabilă. „De aceea doresc să introduc, pentru producătorii de energie verde, o taxă de echilibrare. Altfel, riscăm să distrugem actualele capacităţi care