Foto Octav Ganea România are un potenţial energetic deosebit şi se află într-o poziţie favorabilă în comparaţie cu alte state din Europa, însă sectorul energetic naţional are nevoie de investiţii imense, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, în deschiderea primei zile a ZF Power Summit '13. Următorii vorbitori, reprezentanţi ai celor mai importante companii energetice de pe piaţa românească, au subliniat, unul după altul, nevoia stabilităţii legislative pentru ca acest lucru să se întâmple.
"Investiţiile de care are nevoie acest sector sunt deosebit de mari pe toate segmentele, de 3-4 miliarde de euro pe an în următorii 20 de ani. Anul trecut s-au investit în sectorul energetic 2-2,5 miliarde de euro, bani care s-au dus aproape în totalitate în energia regenerabilă", a spus Mariana Gheorghe în cadrul evenimentului ZF Power Summit '13, realizat de ZF în parteneriat cu Petrom, Rompetrol, GDF SUEZ Energy România, E. ON România, Siemens, EnergoBit Group, AB Energy, ExxonMobil, Azomureş, MOL România, Electroalfa, Electrogrup şi Smart Group.
Prin investiţii, sectorul energetic ar ajunge să fie un factor de creştere economică în România. "Toate investiţiile duc la creşterea PIB-ului, la crearea de locuri de muncă, la venituri la bugetul de stat şi duc la atragerea de know-how în România, care are un efect de multiplicare în economie", a mai spus Gheorghe. Ea a adăugat că România are şansa de a deveni un pol regional pentru Europa de Sud-Est. "Putem să capitalizăm acest potenţial şi, printr-o politică regională susţinută, putem fi o voce în regiune şi în Europa."
Predictibilitate şi stabilitate
Pentru aceasta este nevoie însă ca statul român să realizeze o strategie pe termen lung pentru sectorul energetic, pe baza consultărilor cu jucătorii din piaţă. Strategia ar trebui s