Oraşul Pecica – România şi Asociaţia de utilitate publică a administraţiilor locale din Homokhát – Ungaria pentru dezvoltarea teritorială a microregiunii au derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi de cele două state membre, proiectul intitulat: „Metode comune de formare profesională prin învăţământ la distanţă, curriculum şi programă în vederea eradicării şomajului structural din turism“, „EDU-TOURISM”.
Proiectul, în valoare de 79.521 Euro – din care suma destinată părţii române a fost de 42.231 euro, contribuţia proprie 844,62 euro (2 %), a avut o perioadă de implementare de 12 luni, începând cu luna martie 2012. Conferinţa de presă de încheiere a avut loc joia trecută în Sala Festivă a Şcolii Gimnaziale nr. 2.
„Printr-un proiect precedent am amplasat panouri informative cu destinaţiile turistice din oraş iar acum am pus accentul pe formarea celor interesaţi în domeniul turismului. Sperăm ca pe viitor să avem şi alte investiţii pentru a dezvolta acest sector la Pecica” – a declarat viceprimarul Miodrag Stanoiov.
Proiectul a avut ca şi activitate de pornire elaborarea şi tipărirea unui curriculum (suport de curs) specific microregiunilor care să descrie mediul turistic şi să prezinte obiectivele de atracţie turistică din regiune. Acest material a servit la predarea cursurilor din cadrul proiectului şi cuprinde informaţii referitoare la: bazele turismului, ecologie, istorie şi etnografie privind regiunile Pecica şi Morahalom, managementul turismului.
S-a realizat un program de învăţământ la distanţă (e-learning) care a asigurat accesul prin internet la informaţiile şi materialele didactice prezentate în cadrul proiectului.
S-au organizat două cursuri de formare profesională care au vizat câte 15 participa