Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că statul a primit oferte pentru proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, mai aşteaptă şi altele, şi ulterior va începe negocierile.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat joi la "ZF Power Summit '13" că negocierile pentru proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă trebuie făcute cu multă atenţie.
Miercuri, în prima zi a evenimentului, reprezentanţii Enel au declarat că Guvernul trebuie să ia în acest an o decizie privind continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, grupul italian urmând să hotărască ulterior dacă rămâne implicat în proiect sau nu.
"Nu părăsim proiectul (de la Cernavodă - n.r.). Proiectul este cu semnul întrebării. (...) Le-am spus oamenilor noştri că, în condiţiile în care cel mai mare acţionar vrea să vândă jumătate din proiect, jumătate de participaţie, şi nu a găsit deocamdată cumpărător, nu este clar dacă proiectul va continua. Dacă nu continuă, vom pleca", a declarat Luca D'Agnese, CEO Enel România, potrivit Mediafax.
El a adăugat că Guvernul va trebui să decidă în acest an dacă păstrează proiectul sau nu, grupul italian de utilităţi urmând să decidă ulterior dacă rămâne implicat. Reprezentantul Enel afirmă că în prezent există un risc semnificativ ca proiectul să nu găsească investitori.
"Noi am fost hotărâţi să rămânem, în acest timp Guvernul nu a găsit înlocuitori pentru investitorii care au plecat. Costul proiectului a crescut şi noi acest aspect în considerare. (...) Nu luăm nicio decizie până nu ne convingem că proiectul există", a spus D'Agnese.
Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, N