Stoparea reformelor din această ţară ar induce reacţii nervoase pe pieţele internaţionale
Fragmentarea rezultată în urma alegerilor din Italia survine într-o perioadă plină de provocări, mai ales că o soluţie politică nu e uşor de întrevăzut în această ţară. În acest context, o nouă epocă a volatilităţii se poate instala în perioada următoare, iar euro ar putea fi mai puţin atrăgător faţă de yenul japonez sau dolarul american, se arată într-o analiză a XTB Group.
Astfel, Italia are nevoie de o coaliţie puternică, suficient de stabilă pentru a duce mai departe reformele începute de Mario Monti, întrucât este în joc păstrarea ţării în afara ringului de box al speculaţiilor, care, dacă ar fi alimentate de instabilitate politică acută, ar putea scumpi datoria publică până la niveluri nesustenabile.
Analiza arată că rezultatul alegerilor legislative din Italia aduce un Parlament "blocat", în care forţa de centru-stânga a lui Bersani controlează Camera inferioară, dar nu îşi poate impune punctul de vedere în Senat, la fel de important ca şi cealaltă Cameră pentru echilibrul puterii legislative.
Sistemul politic fragmentat al ţării poartă "vina", crede Marco Dall'Ava, analist al XTB Italia. "Din păcate, în Italia nu se înfruntă două formaţiuni politice clar demarcate. Aici se întâlnesc două conglomerate - alianţa de centru-dreapta, condusă de Silvio Berlusconi, şi cea de centru-stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, la care se adaugă gruparea lui Mario Monti, a lui Fini şi Casini şi partidul lui Beppo Grillo (actor, nu politician). Acesta din urmă, fără idei politice sistematice, promovează un mesaj împotriva întregii clase politice. Mai mult, 80% dintre cei care candidează pe listele sale vin dinspre extrema stângă şi se opun proiectelor de înnoire a ţării, precum trenurile de mare viteză", a explicat acesta.
Primele efecte ale