La 1 martie, militarii din Forţele pentru operaţii speciale din Armata României sărbătoresc 10 ani de la înfiinţarea primei structuri de acest gen de armă. Aceste forţe sunt „vârful de lance” al capabilităţilor militare naţionale, structuri de elită, modulare, flexibile, în măsură să execute toate misiunile încredinţate.
În cadrul procesului amplu, dinamic şi rapid de transformare şi restructurare a Armatei României, o etapă foarte importantă a fost şi este reprezentată de crearea şi modernizarea forţelor pentru operaţii speciale (FOS).
Punând accentul pe calitate şi nu pe cantitate, România a reuşit, în ultimul deceniu, să-şi construiască structuri FOS profesioniste, încadrate de militari de elită, cu aptitudini dezvoltate de luptători, dar şi operaţionale, tehnice şi lingvistice. Aceşti militari sunt, în acelaşi timp, paraşutişti, scafandri, alpinişti, capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite şi să îndeplinească o varietate foarte mare de misiuni, cum ar fi: acţiune directă, recunoaştere specială, contra-terorism, căutare şi salvare în luptă, culegere de informaţii, infiltrare din aer, protecţie apropiată, etc.
Fără a fi un substitut pentru forţele convenţionale, FOS reprezintă azi o componentă specializată de intervenţie discretă şi rapidă a armatei, destinată să execute cu mare precizie o gamă largă de misiuni cu caracter deosebit: cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în teatre de operaţii, intervenţie antiteroristă şi contrateroristă împreună cu forţele speciale ale coaliţiilor şi alianţelor la care România este parte. Acest lucru presupune utilizarea unor operatori policalificaţi, puternici, curajoşi, inteligenţi, rezistenţi la eforturi extreme fizice şi psihice, tenace, agili, animaţi de spiritul perfecţiunii.
Un pas important în consolidarea structurilor de forţe pentru operaţii speciale a fost constitui