* Scandalul cărnii de cal determină cumpărătorii tradiţionali să evite carnea de vită
Scandalul cărnii de cal care a cuprins toată Europa se pare că îi afectează şi pe crescătorii de bovine din judeţul Tulcea cărora le-au scăzut vânzările vizibil.
„Într-adevăr, avem şi noi semnale că ar mai fi scăzut vânzările la carnea de vită deoarece, după cum bine ştiţi, carnea de cal este mult mai ieftină. La nivel de judeţ Tulcea noi nu avem semnale că se taie undeva cai, nu ştim. Poate DSV-ul sau poate autorităţile în drept pot să stabilească aşa ceva. Noi nu putem şti, nu putem să ne pronunţăm”, a declarat preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Bovine din Tulcea, Petrică Mărculescu.
Chiar dacă subiectul provenienţei cărnii de cal a semnalat, potrivit presei engleze, şi Delta Dunării ca potenţial furnizor, autorităţile veterinare au negat de fiecare dată că în judeţul nostru s-ar sacrifica undeva cabaline. În fond, lipsa unui abator profilat pe aşa ceva în judeţul nostru nu exclude provenienţa cărnii de cal din Delta Dunării şi asta pentru că: „Peste tot în Europa carnea de cal este mult mai scumpă decât cea de vită numai că la noi un cal îl poţi cumpăra din deltă şi cu 3 sau 5 milioane în timp ce un viţel cu aceeaşi greutate este mult mai scump”, a ţinut să completeze liderul Sindicatului Crescătorilor de Bovine din Tulcea fără să indice vreo filieră a unor comercianţi profilaţi pe contrabandă cu carne de cal.
„Vă asigur eu că în judeţul Tulcea nu s-au sacrificat anul acesta cai. Că s-o fi făcut vreun transport de cai în viu către vreun abator din ţară, eu unul nu pot şti, poate doar autorităţile veterinare”, a mai declarat Petrică Mărculescu.
Scăderea vânzărilor la carnea de vită din cauza scandalului cărnii de cal pică într-un moment cum nu se poate mai prost şi asta pentru că subvenţiile pentru crescătorii de bovine încă întâ