Alexandru Tănase: „după o guvernare de opt ani, de genul celeia pe care am avut-o noi până la 2009, era imposibil să vină o guvernare absolut europenă, fără niciun fel de carenţe.”
Presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tănase, cel care a participat la negocierea acordului de constituire a AIE, analizeaza ultimele evolutii de pe scena politica a Republicii Moldova într-un interviu cu Valentina Ursu.
Europa Liberă: Dacă ar fi să analizăm situaţia de criză care s-a format în societatea moldavă trebuie să luăm în calcul ce?
x Alexandru Tănase: „Cel mai mult contează capacitatea celor trei partide care formează majoritatea parlamentară de a ajunge la o înţelegere clară pe care să o respecte fiecare în procesul guvernării.”
Europa Liberă: O înţelegere clară, respectată, ar însemna...?
Alexandru Tănase: „Ar însemna ca acele principii şi acele mecanisme care sunt stabilite în interacţiunea dintre partidele care formează majoritatea parlamentară, să fie respectate. Dar să nu se uite de ele imediat cum se ajunge la formarea guvernului. Această experienţă, de fapt, criza pe care o avem la ora actuală nu este prima. Este una mai acută decât celelalte. Dar şi în primul mandat al guvernului Filat, şi în al doilea, după alegerile din noiembrie, mereu au existat discuţii, chiar discuţii prinse legate de modul cu a înţeles fiecare angajamentele asumate în cadrul guvernării şi în baza acelui acord de constituire a coaliţiei majoritare.”
Europa Liberă: Acel acord, semnat la momentul constituirii coaliţiei de guvernare, are un suport juridic? Sau la ce obligă el?
Alexandru Tănase: „Indubitabil că are o bază juridică. Este un acord care generează drepturi şi obligaţii pentru toate trei partide care l-au semnat.”
Europa Liberă: Mulţi se întreabă: acordul e mai important d