Potrivit unui raport realizat de Parlamentul European (PE), cei mai înrăiţi fumători din lume sunt locuitorii bătrânului continent.
La nivel European, Grecia are cel mai mare număr de fumători, 40% din populaţie fumează, dar nici Bulgaria şi Letonia nu sunt departe de greci, deoarece 36% din populaţie are acest viciu. Cele trei ţări sunt urmate de Austria cu 33 la sută.
România este pe locul opt, la egalitate cu Lituania şi Cipru.
Cel mai mic număr de fumători e în Suedia-13 la sută. În această ţara, locuitorii obişnuiesc să consume snus-tutun fără fum, supt sau prizat, se arată în raportul citat de Calea Europeană.
Media europeană este de 28 la sută. Practic, mai mult de un sfert din populaţia UE fumează.
Prima ţigară
Cei mai mulţi, 94 la sută, încep să fumeze înainte să împlinească 25 de ani, iar 18,5 la sută dintre tinerii de 15 ani fumează cel puţin o dată pe săptămâna.
În medie, statisticile arată că fumătorii pierd 14 ani din viaţă, din cauza acestui obicei.
La nivel global, Europa este pe primul loc, cu 32 la sută dintre europeni fumează.
Urmează Pacificul de Vest, cu 28 la sută, Americile, cu 21 la sută, Mediterana de Est, cu 19 la sută, Asia de Sud-Est-18 la sută şi Africa-10 la sută.
Consecinţele fumatului asupra sănătăţii
O ţigară conţine peste 4.000 de produse chimice, din care cel puţin 250 sunt dăunătoare, iar peste 50 cauzează cancer, potrivit raportului PE.
Fumătorii s-au demonstrat insensibili la campaniile anti-fumat. Avertismentele de pe pachetele care conţin ilustraţii cu plămâni infectaţi de cancer nu au dus la o scădere masivă a numărului de fumători.
Măsuri împotriva fumatului
La începutul acestei săptămâni, deputaţii au discutat despre măsurile noi pe care vor să le impună pentru a reduce numărul alarmant al fumătorilor europeni.
O nouă propunere de directi