În cadrul unor teste militare realizate în anii ‘50, oamenii de ştiinţă au încercat să verifice dacă berea poate fi consumată şi după o explozie nucleară, relatează corriere.it. Care este primul lucru pe care l-am face după o explozie nucleară? Bineînţeles, am fi recunoscători că am supravieţuit, iar apoi am ciocni o halbă de bere, asta dacă ar mai rămâne vreun alt supravieţuitor care să ne ţină companie. Încă din anii ‘50, Statele Unite au testat posibilele efecte ale unei ploi radioactive, nu doar asupra persoanelor şi clădirilor, ci şi asupra mâncărurilor şi băuturilor. Astfel, cercetătorii au constatat că, în cazul unui atac nuclear, berea ar putea fi consumată fără probleme. Pentru a afla ce se întâmplă cu mâncărurile şi băuturile într-o astfel de situaţie, în urmă cu 60 de ani a fost realizată o serie de experimente de către Atomic Energy Commission. Astfel, în perioada februarie - mai 1956, Comisia pentru Energie Atomică a testat două bombe în statul Nevada: una care a eliberat energie echivalentă cu 20 de kilotone de TNT, şi alta, cu 30 de kilotone.
În cadrul experimentului, sticlele şi cutiile cu bere şi suc au fost plasate la distanţe diferite faţă de zona zero. Cele mai apropiate recipiente s-au aflat la aproximativ 320 de metri, unele fiind îngropate, iar altele fiind lăsate pe pământ.
După explozie, multe dintre cutiile cu suc şi bere au rămas întregi şi la fel s-a întâmplat şi cu unele sticle. Ulterior, pentru a se convinge că sucul sau berea nu sunt radioactive, oamenii de ştiinţă au analizat conţinuturile recipientelor şi au descoperit că băuturile care au fost plasate cel mai aproape de explozie erau uşor contaminate, afându-se totuşi în limitele admise pentru a putea fi consumate în situaţii de urgenţă. În ceea ce priveşte gustul, s-a constatat că atât berea, cât şi sucul îşi păstraseră, în principiu, calităţile comerciale iniţiale. @