Dacă nu se înfiinţează urgent regiunile, riscăm să pierdem startul pentru accesarea fondurilor europene puse la dispoziţia României din 2014. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, atrage atenţia parlamentarilor braşoveni că trebuie luată cât mai repede o decizie politică în acest sens. În caz contrar, spune Pascu, acreditarea obligatorie a regiunilor, dată de Bruxelles, va înregistra o întârziere de până la un an şi jumătate, ceea ce ar pune în pericol dezvoltarea regională cu bani europeni.
În perioada 2007-2013, România a beneficiat de două programe europene. Acestea vor fi comasate pe perioada 2014-2020, implicit şi fondurile pe care le putem accesa, doar daca se infiinteaza structurile pe care deja le cunoastem sub denumirea de regiuni. Banii vor fi pusi la dispozitia României doar pentru proiecte mari de dezvoltare. Ţara noastră are o problemă la acest moment: blocarea proiectului de regionalizare.
"Aceasta decizie eminamente politica privind structura noilor regiuni trebuie luata foarte repede pentru a nu periclita absorbtia fondurilor europene in 2014" a declarat Mihai Pascu, vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov. Vicepresedintele Consiliului Judetean spune ca fiecare regiune trebuie sa primeasca o acreditare din partea Bruxelles-ului pentru a putea manageria marile proiecte cu bani europeni. Pentru asta e nevoie de timp, mai ales ca birocratia ramane la fel de stufoasa si la acest nivel. In ceea ce priveste capitala regiunii, un lucru este clar.
"Toti brasovenii isi doresc ca aceasta capitala sa revina la Brasov. Spun sa revina pentru ca asa ar fi trebuit sa fie de la bun inceput. Pentru ca acea decizie politica din 1997 ne-a frustrat de acest drept. Din toate datele statistice Brasovul este principalul motor economic de dezvoltare al regiunii" a adaugat Pascu. Pentru a-i convinge pe cei din Bucurest