Guvernul Ponta pregăteşte impozitarea agricultorilor care vând în pieţe. Totul prin intermediul cardului de agricultor. Ordonanţa care va reglementa tipărirea şi folosirea acestor carduri a fost, până săptămâna trecută, în dezbatere publică, şi urmează a fi adoptată de Guvern în perioada următoare. În acest fel autorităţile speră să îi sprijine pe producătorii locali şi să elimine din pieţe intermediarii, dar în realitatea măsura urmăreşte impozitarea veniturilor obţinute de cei care vând produse agricole la tarabă.
Potrivit proiectului de act normativ, pentru a putea vinde în pieţe agricultorii au nevoie de trei documente - un atestat profesional, un certificat de producător si noul card de producător.
"În baza certificatului de producător fermierul va primi un carnet de producător, cu care poate vinde persoanelor juridice care vor să facă comerţ cu fructe şi legume, sau un card de producător, pe baza căruia el va putea să se prezinte în pieţe, în pieţele organizate", explică şeful Direcţiei pentru Agricultură Cluj, Iuliu Suătean.
În baza cardului de producător, agricultorii vor putea vinde în pieţe fără a mai plăti taxe pentru închirierea meselor. Administratorii pieţelor sunt nevoiţi să rezerve minim 20% din suprafaţă producătorilor locali. Actul normativ s-a aflat în dezbatere publică până săptămâna trecută, iar acum se aşteaptă adoptarea lui în şedinţă de Guvern. Autorităţile spun că în acest fel vor să îi ajute pe agricultori să îşi vândă marfa şi să îi elimine din pieţe pe intermediari. În realitate, actul normativ prevede impozitarea veniturilor obţinute de cei care vând produse agricole la tarabă
„În vederea luării în evidenţă ca plătitori de taxe şi impozite, prin atribuirea unui cod de identificare fiscală, producătorii agricoli persoane fizice care deţin certificate de producător se înregistrează la serviciile financiare descentr