Reprezentantii proiectului european „Centru de formare specialisti si resurse in reabilitare orala” anunta incheierea a cursului de formare de formatori din cadrul proiectului. In cadrul cursurilor, medici si cadrele didactice din domeniul medicine dentare au luat contact cu notiunile complexe de reabilitare generala si orala dar si cu metode si tehnologii moderne de practica.
Astfel, 700 de medici si cadrele didactice vor avea posibilitatea sa faca practica, in cadrul Facultatii de Medicina Dentara Iasi, pe cel performant robot medical din domeniul dentar, RoboDent si vor avea acces la un sistem de simulare asistata 3D. Sistemul este unic in invatamantul medical dentar din Romania iar la nivel mondial mai exista doar doi astfel de roboti.
Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" Iasi, a efectuat joi, in premiera nationala, o navigare 3D cu ajutorul robotului si a simulatorului asistat 3D in invatamantul medical dentar.
Robotul va fi folosit in plantologia orala si a aplicatiilor practice pe simulator, iar specialistii interesati de noul sistem vor avea prilejul de a viziona interventiile prin intermediul telemedicinei.
De asemenea, RoboDent poate fi folosit nu doar ca simulator pentru medicii in formare ci si in implantologie si in interventiile chirurgicale stomatologice care necesita o precizie crescuta, conducand astfel la o reducere a ratei de malpraxis in acest domeniu de excelenta a medicinei dentare.
RoboDent costa aproximativ 70.000 de euro si a fost achizitionat in cadrul proiectului european „Centru de formare specialisti si resurse in reabilitare orala”, condus de managerul de proiect Prof. Univ. Dr. Norina Consuela Forna si derulat de Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. P