După aproape 3 săptămâni de proteste, blocaje de drumuri și ciocniri cu forțele de ordine, trei autoincendieri și alte gesturi disperate, criza politică se îndreaptă spre un deznodamânt oarecum normal – adică alegeri anticipate în mijlocul lunii mai.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
După ce partidul centrist GHERB a respins oferta de a forma un al doilea guvern și liderul Partidului socialist Serghei Stanișev a dat înapoi mandatul. Ceva mai mult, Stanișev a declarat că dacă socialiștii căștigă alegerile nu el va fi prim-ministru.
În mesajul său adresat cetățenilor, președintele Plevneliev a declarat că schimbările dorite pot fi făcute numai de un nou parlament. El a anunțat că pe lângă guvernul de serviciu va funcționa un consiliu civic pentru alegeri cinstite. Vor fi invitați observatori din instituțiile europene.
De menționat că nici-un membru al guvernului demisionar nu a fost prezent în sala parlamentului. Primul ministru Borisov se află la spitalul guvernamental cu hipertensiune, în stare de preinfarct.
Protestele au dat rezultate concrete – va fi anunțata reducerea prețului la energie electrică – cu între 7 și 20%, echipe ale procuraturii au intrat în cele 3 regionale energetice și au început verificarea contractelor de privatizare și a modului de formare a tarifelor, este așteptată creșterea salariilor împreună cu cea a pensiilor din 1 aprilie.
Se pare că reînnoirea clasei politice, fie și în cadrul vechilor partide – de apariția unor jucători noi nu este timp – va fi principalul rezultat politic de pe urmă protestelor.
La plenara socialiștilor a fost lansata propunerea ca în primele locuri din liste să fie puși oameni desemnați nu de conducerea națională ci de membrii organizațiilor locale de jos în sus. Ideia a fost sprijinită de Stanișev și de ex-președintele Părvanov care au declarat că partidul tre