Ajutorul de stat pentru combinatul Oltchim este o soluţie pe termen mediu. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, ieri: "Termen mediu pentru Oltchim este jumătatea anului. Comisia Europeană are o mecanică internă. Cred că media în soluţionarea notificărilor privind ajutoarele de stat nu este foarte încurajatoare, nu este pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care noi vedem ajutorul de stat pe termen mediu".
Domnia sa a subliniat că autorităţile şi administratorii judiciari ai Oltchim au şi un plan B pentru obţinerea unei finanţări mai rapide. Astfel, a fost demarată reevaluarea tuturor ipotecilor pentru ca adminis-tratorii Oltchim să vadă unde găsesc resurse, raportând valoarea de piaţă a creanţei la valoarea ipotecii. Astfel, va putea fi negociat un împrumut cu băncile. De asemenea, Ministerul Economiei încearcă să găsească furnizori, care să lucreze în sistem de lohn cu Oltchim.
Varujan Vosganian a subliniat că ministerul nu poate presa Comisia Europeană să soluţioneze mai repede notificarea pe care autorităţile române au trimis-o cu privire la aprobarea acordării ajutorului de stat la Oltchim. Domnia sa a prezentat în notificare urgenţa situaţiei: "Comisia vrea să vadă dacă anul trecut Oltchim a beneficiat sau nu de ajutor de stat. Un exemplu de întrebare de la Comisia Europeană a fost: < Care sunt furnizorii publici ai Oltchim faţă de care combinatul nu a plătit sau şi-a amânat plăţile? > Apoi, Comisia a întrebat dacă creditorii de stat au folosit toate mijloacele legale pentru a-şi recupera banii".
Ministrul Economiei a mai spus că are pe birou cinci planuri de reorganizare a Oltchim, dar fiecare dintre acestea ridică întrebarea "de ce nu au fost aduse până acum?" pentru că au fost propuse de oameni care lucrează în combinatul vâlcean de ani de zile, inclusiv de fostul director general, Constantin Roibu.
F.A. Ajutorul d