Pentru prima dată în ultimii 23 de ani, Guvernul României îşi asumă, prin programul de guvernare pentru 2013-2016, organizarea unui muzeu al comunismului.
Închisoarea „tăcerii“ din Râmnicu Sărat, în care au fost deţinuţi Ion Mihalache şi Corneliu Coposu, va fi transformată în următorii ani în Memorial al Victimelor Comunismului. Investiţia urmează să fie făcută cu bani alocaţi de Guvern Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care are în administrare obiectivul. Executivul a alocat, miercuri, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului resursele financiare cu care să fie realizate studiile tehnice necesare restaurării fostei închisori de la Râmnicu Sărat. Conform proiectului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, finalizarea lucrărilor de reabilitare este programată pentru anul 2016. „Prin acest proiect, IICCMER şi-a propus transformarea unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, după finalizarea lucrărilor de reabilitare şi de amenajare muzeală, estimată pentru 2016, Memorialul Râmnicu Sărat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare şi turistice şi va găzdui vizitele a numeroase personalităţi din viaţa publică românească şi internaţională“, se arată într-un comunicat remis miercuri de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat se află în administrarea IICMER din anul 2007. În decembrie 2012, IICCMER a reuşit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului şi al altor factori guvernamentali, achiziţionarea ultimei suprafeţe de teren care să permită demararea proiectului, de a transforma închisoarea de la Râmnicu Sărat în Memorial.
Încă de la înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, unul dintre principalele dezi