Banca Angliei ia în considerare introducerea dobânzilor negative, adică taxarea băncilor pentru banii pe care acestea îi depozitează la instituţie, cu scopul de a forţa astfel ca lichiditatea să ajungă la companiile mici şi mijlocii pentru a alimenta economia anemică, scrie The Telegraph.
Ideea introducerii dobânzilor negative a fost discutată la şedinţa de luna aceasta pentru stabilirea dobânzii de politică monetară. Oficialii Băncii Angliei (BoA) au discutat de mai multe ori în trecut despre posibilitatea reducerii dobânzii de la actualul minim record de 0,5%, dar au exclus dobânzile negative din cauza potenţialului toxic pe care l-ar putea avea pentru societăţile de construcţii, instituţii tradiţionale britanice care oferă servicii financiare precum credite ipotecare. Aceste societăţi sunt mai dependente de veniturile din depozite decât băncile.
Între timp, economia afectată de lipsa cererii interne din cauza austerităţii, a scăzut cu 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut, iar analiştii se tem că aceasta se îndreaptă spre cea de-a treia recesiune de după 2008. În plus, Marea Britanie şi-a pierdut ratingul maxim de ţară acordat de agenţia de evaluare financiară Moody's.
În teorie, dobânzile negative înseamnă că băncile sunt taxate dacă îşi "parchează" lichidităţile la banca centrală, iar pentru a evita costurile suplimentare instituţiile vor investi în active precum obligaţiuni suverane sau emise de companii, ceea ce ar face ca dobânzile să scadă şi ca băncile să fie mai înclinate să împrumute familiilor şi com paniilor, notează The Wall Street Journal.
"E o idee pe care am scos-o în faţă. Ar fi un lucru extraordinar, la care trebuie să ne gândim foarte atent , a afirmat vicegu vernatorul Băncii Angliei Paul Tucker.
BoA menţine dobânda de politică monetară la 0,5% din martie 2009, iar ultimii trei ani a printat bani pent