La Bruxelles, la Consiliul AGRIFISH, s-a discutat regulamentul de bază al reformei politicii europene de pescuit. Odată elaborat de Consiliul UE, regulamentul va fi supus negocierilor cu Parlamentul European. România a fost de acord cu această reformăm dar a cerut ca aplicarea ei să fie făcută de o manieră realistă și flexibilă, în funcție de necesitățile și realitățile de pe teren ale fiecărui stat membru.
«Este foarte important să se răspundă situației specifice de la Marea Neagră. Am susținut o abordare flexibilă, pentru a ne asigura că poziția românească va fi acceptată. Am cerut în acest sens crearea unui Consiliu Consultativ la Marea Neagră», a declarat ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga.
O cerință importantă a României la acest Consiliu de la Bruxelles a fost acordarea unei perioade de amânare a datei de la care va trebui să aplice interdicţia de a arunca peste bord peştele nereţinut de pescari pentru comercializare. «Noi am cerut faţă de 2016 un an sau doi amânare, dar am dat dovadă în acelaşi timp şi de flexibilitate, astfel încât să găsim o cale de mijloc şi să nu punem piedici aprobării regulamentului de bază al viitoarei politici comune de pescuit», a mai precizat ministrul român.
Aruncarea înapoi în mare a capturilor (aruncarea peste bord a peştilor morţi, sau nedoriţi pe piață, sau a așa numitelor capturi accidentale) reprezintă o problemă gravă în domeniul pescuitului din Europa.
Capturile aruncate înapoi în mare pot fi reprezentate de specii care nu sunt aduse la mal, din motive legate de piaţă. Aceste capturile aruncate înapoi în mare pot fi, de asemenea, orice alt organism care este capturat incidental, precum peşti cu înotătoare, crustacee, moluşte, mamifere marine şi păsări acvatice nevizate.
Prinderea unor capturi accidentale nedorite are consecinţe negative. Capturarea de puiet din spe