În prima parte a acestui an vor fi încheiate recensământul spaţiilor verzi din Galaţi şi înscrierea acestora în „Registrul spaţiilor verzi“, operaţiune la finalul căreia va fi clarificată o controversă, aceea a suprafeţei pe cap de locuitor.
Dacă potrivit statisticilor Agenţiei de Protecţia Mediului ar fi 2,67 mp pe cap de locuitor, în statisticile Primăriei Galaţi există 24,6 mp pentru fiecare gălăţean. „Saltul“ de la 2,67 la 24,6 mp a fost realizat de funcţionarii din Primăria Galaţi în 2008.
Mărirea suprafeţei de spaţii verzi a fost obţinută prin refacerea calculelor în baza datelor „aranjate“ de funcţionarii Serviciului Patrimoniu şi cei de la Direcţia Tehnică a primăriei, care au recalculat până le-a ieşit că în municipiul Galaţi existau 7.221.900 de mp de spaţii verzi. Probabil că în „patrimoniul“ de spaţii verzi au fost trecute şi cele 63 ha de cimitire, manevră justificată poate de eticheta “loc luminat, loc cu verdeaţă“, ori cele 15 ha de luciu de apă ale Lacului Vânători şi Bălţii Cătuşa sau cele 250 ha de maidane dintre blocuri, acoperite de garaje, praf şi gunoaie. Împărţit la numărul de locuitori pe care îi avea atunci Galaţiul a rezultat noua cifră: 24,6 mp de spaţii verzi pe cap de locuitor. S-a ajuns la nivelul Uniunii Europene, de 25 mp per locuitor.
Cu 31,2 mp, Galaţiul a întrecut UE!
Mai nou, Galaţiul i-a intrecut pe cei din UE la statistica spaţiilor verzi, pentru că între timp s-a micşorat numărul de locuitori şi în consecinţă a crescut suprafaţa de spaţii verzi ce revine fiecărui gălăţean. Potrivit datelor de la ultimul recensământ, populaţia Galaţiului a scăzut în ultimii zece ani cu 67.657 de locuitori, ajungând la 231.204 de locuitori. Dacă raportăm cele 722 de hectare de spaţii verzi la noua cifră demografică, rezultă că la Galaţi există 31,2 mp de spaţii verzi pe cap de locuitor. Mult mai bine decât cei din UE, care