Zeci de comercianţi îi momesc pe clujeni, în toate cartierele oraşului, să le cumpere mărţişoarele, unele mai reuşite, altele, de duzină. Pentru toate buzunarele, şi gusturile. Unele mărţişoare sunt făcute manual din lemn, flori uscate, lut ars, fimo şi tricot colorat, şi sunt unicat, iar altele, fabricate în serie.
Pentru familia Andraş din Cluj-Napoca, târgul de Mărţişor e un alt prilej de a le arăta trecătorilor ce frumuseţi se pot naşte din ceramică dacă ai răbdare şi faci totul cu pasiune. Iar cum orice simbol are povestea lui, mai cunoscută de unii, necunoscută de alţii, ceramiştii clujeni le spun curioşilor cum, mai demult, se lua câte un mărţişor pentru fiecare membru al familie.
„Fiecare sărbătoare ascunde o poveste interesantă. Puţini cunosc asta. Am citit undeva că, la început, se lua câte un mărţişor pentru familie, nu pentru un membru al ei cum e acum, şi că simbolul avea mărimea unei palme, era mai mare decât mărţişorul aşa cum îl ştim noi“, povesteşte Olimpia Andraş, un ceramist care îşi vinde creaţiile în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.
La târgul de Mărţişor din centrul oraşului a venit cu soţul ei şi, împreună le spun, celor care au timp şi îi întreabă de ce au făcut mărţişoare atât de mari.
„Mărţişoarele mai mari pot fi folosite şi ca obiecte de decor după ce trec 1 şi 8 Martie. Mă bucur că oamenii gustă acest gen de mărţişoare. Oricum le vindem la 3,5 lei cele mici, iar 12 lei cele mari. Nu ne îmbogăţim din asta“, afirmă Olimpia Andraş.
Ca şi anul trecut, în centrul Clujului nu lipsesc mărţişoarele pictate, cele tricotate, cele din fimo, dar şi cu măşti care te poartă cu gândul spre celebrul carnaval de la Veneţia.
Preţurile sunt pentru toate buzunarele, un mărţişor costând de la 2,5 până la 12 lei.