Biroul de promovare în cultură şi turism din cadrul Primăriei Sibiu a finalizat bilanţul încasărilor din taxa hotelieră pentru anul 2012, în primele luni ale lui 2013 încasându-se ultimele sume aferente anului trecut.
Chiar dacă municipalitatea nu are la îndemână un instrument de a măsura numărul turiştilor care ajung în Sibiu, încasările din taxa hotelieră ne oferă o imagine asupra numărului de nopţi petrecute de turişti în unităţile de cazare din municipiul Sibiu.
Taxa reprezintă 4% din fiecare noapte de cazare în perioada 2005-2011 şi 1% din fiecare noapte de cazare din anul 2012, taxa modificându-se. Prin urmare, pentru a putea compara numărul de nopţi petrecute de turişti în Sibiu, încasările din anul 2012 trebuie înmulţite cu 4.
Analizând încasările din ultimii 8 ani, se poate clar afirma că numărul de înnoptări are o tendinţă crescătoare.
Dacă în 2005 suma încasată era de aproximativ 700.000 de lei, în 2007 suma ajunsese deja la 1,6 milioane de lei. Acesta este în mod evident rezultatul pregătirilor pentru anul cultural 2007, când atât municipalitatea dar şi hotelierii au făcut eforturi susţinute de a oferi turiştilor posibilitatea unui sejur plăcut în Sibiu, prin investiţii în aspectul şi funcţionalitatea oraşului, prin evenimentele culturale ale unui oraş cu tradiţie în cultură, dar şi cu condiţii de cazare şi masă bune.
Anul 2008 a reprezentat un element atipic. De regulă, vârful numărului de turişti într-un oraş capitală culturală europeană se înregistrează chiar în anul respectiv. Elementul atipic este tocmai faptul că această creştere a continuat şi în anul 2008, când încasările au ajuns la 1,7 milioane de lei, fără îndoială efect al vizibilităţii obţinute de Sibiu prin prisma anului cultural 2007.
În anii 2009 şi 2010, ani marcaţi clar de o recesiune în majoritatea domenii