Continuăm seria dedicată naşterii în maternităţile româneşti cu răspunsul Ministerului Sănătăţii. În ediţia de săptămâna trecută a emisiunii Sănătatea FM, am difuzat un interviu cu Irina Popescu, preşedinta Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare, moaşă de profesie, care a prezentat abuzurile care se întâmplă în unele spitale din România.
Interviul cu Irina Popescu, preşedinta Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare, poate fi ascultat aici.
La solicitarea RFI România Ministerul Sănătăţii răspunde că nu deţine un mecanism de verificare a actului medical. Despre ghidurile de bună practică în maternităţi, când au fost întocmite şi cine monitorizează respectarea lor, am stat de vorbă cu secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană.
Nu există monitorizare
În România, au fost întocmite ghiduri clinice pentru practica medicală în maternităţi abia în anul 2008. A fost un proces complex – spune reperezentantul Ministerului: a durat 18 luni şi a beneficiat de participarea unor experţi internaţionali (din cadrul Misiunii ONU în România). Ghidurile de practică medicală pentru Ostetrică şi Ginecologie au fost asumate de minister şi chiar transpuse în lege – pentru a le da o mai mare putere.
„Ghidurile sunt foate bune, nu au nevoie de actualizare. În schimb, ele trebuie transpuse în niste protocoale de aplicare, specifice pentru fiecare categorie de spital. Asta pentru că ghidurile sunt destul de generale, iar protocoalele sunt cele care lămuresc cu adevărat situaţia, în detaliu.“ spune secretarul de stat Adrian Pană.
De aici încep problemele. Pe scurt: Ministerul Sănătăţii nu verifică dacă aceste ghiduri sunt respectate şi dacă spitalele au protocoale specificifice pentru diagnostic, proceduri medicale, tratament. Mai mult: nu există în România un mecanism de verificare şi monitorizare a actului me