Prizonierii închisorii de pe insula Bastoy din Norvegia, printre care se găsesc criminali sau violatori, trăiesc în condiţii considerate de critici „de lux“. Intenţia Norvegiei de a educa aceşti oameni periculoşi a făcut ca acest regim de detenţie să fie cunoscut ca un loc în care te poţi vindeca.
Norvegia are o populaţie de aproximativ cinci milioane de oameni şi doar 4.000 de prizonieri, spre deosebire de România, unde în 2012 existau peste 31.000 de deţinuţi.
Erwin James de la publicaţia britanică „The Guardian“ a fost închis timp de 20 de ani pentru crimă, înainte de a fi eliberat în august 2004. El povesteşte cum şi-a petrecut primii opt ani de închisoare într-o celulă cu un pat, un scaun, o masă şi o găleată pe post de toaletă. Acum a mers în închisoarea de pe insula Bastoy, aflată la 74 kilometri sud-est faţă de capitala ţării, pentru a vedea condiţiile deţinuţilor de acolo.
„Aici suntem trataţi cu încredere şi cu responsabilitate. Ne tratează ca pe nişte adulţi. Este ca şi cum ai trăi într-un sat, într-o comunitate. Toată lumea trebuie să lucreze. Dar avem şi timp liber, aşa că putem să pescuim sau putem înota pe timp de vară. Ştim că suntem prizonieri, dar aici ne simţim oameni“, spune Petter, unul dintre deţinuţi.
Ajuns pe insulă, jurnalistul britanic descoperă o cu totul altă lume faţă de imaginea obişnuită a unei închisori. Pe insulă de 2,6 kilometri pătraţi există un personal format din 70 de membri. Principala lor sarcină este să numere deţinuţii în diferite momente ale zilei, iar pe timpul nopţii rămân de pază doar patru paznici.
Căsuţele care găzduiesc până la şase deţinuţi sunt răspândite pe întreaga insulă. Fiecare condamnat are propria cameră şi doar bucătăria şi celelalte facilităţi sunt la comun. „Ideea este ca ei să se obişnuiască să trăiască la fel cum ar face-o atunci când vor fi eliberaţi“, spune Thorbjorn, unul