A, plouat, a nins, culturile de toamnă deja au răsărit, iar rapiţa arată foarte bine spre deosebire de anul trecut când era compromisă aproape total. Potrivit unora dintre cei mai mari femieri din ţară, 2013 ar putea fi un an agricol excepţional care ar pune umărul la o creştere economică mai ridicată a României. Ministrul Agriculturii este, însă, mai ponderat.
Cei mai mari fermieri ai ţării laudă, la unison, anul agricol 2013 care are premise foarte bune de a se încheia cu o producţie record la toate categoriile de cereale şi plante tehnice, în condiţiile în care va ploua normal sau chiar dacă regimul pluviometric va fi uşor deficitar. În aceste condiţii, estimarea Guvernului că 0,5% din creşterea economică de 1,2% din acest an va veni din agricultură este realizabilă.
Nu doar condiţiile climatice pot face din producţia agricolă a acestui an un record al ultimilor 23 de ani, ci şi faptul că suprafaţa terenurilor cultivate a crescut constant în ultimii ani, şi pe urma subvenţiei directe, ajungând la aproape 8,5 milioane de hectare. Neoficial, ar fi chiar mai mult: 9,5 milioane de hectare cultivate, potrivit lui Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România.
„Anul arată foarte-foarte bine. Deficitul de apă din sol de la seceta prelungită din anii trecuţi s-a refăcut în totalitate, ba chiar avem şi surplus, rapiţa e foarte bună, de unde în urmă cu un an o pierdusem pe toată, o să facem recoltă mare dacă ne ajută puţin şi Dumnezeu. S-ar putea ca 2013 să fie în top 3 cei mai buni ani de după Revoluţie”, arată Culiţă Tărâţă, cel mai mare fermier român, pentru ECONOMICA.NET.
Şi pentru Adrian Porumboiu, latifundiarul ce exploatează 50.000 de hectare de teren agricol în judeţul Vaslui, 2013 se anunţă un an foarte bun. „Excelent”, este afirmaţia lui. Şi o şi susţine dând detalii despre culturi „Rapiţa este viguroasă, anul tre