Subprogramul de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer, finanţat de Ministerul Sănătăţii, ia sfârşit. Începând din luna martie, viitorul acestui subprogram este incert.
Peste 100 de copii au venit pe lume datorită Supbrogramului de Fertilizare in Vitro (FIV) şi Embriotransfer (ET), susţinut, timp de doi ani, de Ministerul Sănătăţii. De fapt, din iulie 2011 (când a început Subprogramul) până în decembrie 2012, au fost aprobate 1.156 de dosare depuse de părinţi care sufereau de infertilitate, au fost realizate 921 de proceduri de fertilizare in vitro şi embriotransfer şi s-au născut 101 copii.
„Din martie, însă, nu se ştie ce o să se întâmple cu Subprogramul, nu ştim dacă o să mai obţină finanţare. Urmează să intrăm în audienţă la ministrul Sănătăţii şi să solicităm continuarea lui“, a declarat, pentru „Weekend Adevărul“, Elena Miclea, directorul executiv al Asociaţiei SOS Infertilitatea, la iniţiativa căreia a luat naştere, de fapt, Subprogramul. Până în martie, dosarele care au fost aprobate au intrat pe bugetul vechi, completează medicul Marilena Băluţă, medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog, de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“, din Bucureşti (cunoscut şi ca Spitalul Giuleşti).
Infertilitatea, o boală
Unele dintre proaspetele mame ale Subprogramului au încercat şi opt ani să conceapă un copil, fără succes, înainte de a beneficia de fertilizarea in vitro cu sprijinul statului. Tot mai multe cupluri sunt infertile, spun specialiştii, iar cauzele sunt multiple şi complexe, ceea ce face ca tratamentul să fie dificil. Principalele cauze ale infertilităţii feminine sunt: menstruaţie neregulată şi probleme în ceea ce priveşte producţia de ovocite (celulele sexuale feminine), obstrucţia trompelor uterine, sindromul ovarelor polichistice şi endometrioza (ţesutul endometrial, care în mod normal