Analiza politică a lunii FEBRUARIE
"Continuă epoca Antonescu"
- Cel mai recent şi "expresiv" eveniment politic al lunii trecute a fost Congresul PNL. Crin Antonescu a fost reales preşedinte şi au avut loc câteva schimbări importante în Statutul şi în conducerea partidului. Se poate vorbi despre o înnoire a PNL?
- Congresul PNL nu a furnizat nicio surpriză. Continuă "epoca Antonescu". Congresul a confirmat tot ce şi-a propus Antonescu. S-a modificat Statutul aşa cum şi-a dorit, partidul şi-a mărit conducerea peste măsură, la 31 de vicepreşedinţi, s-a reînfiinţat postul de prim-vicepreşedinte pentru Klaus Iohannis, aşa cum s-a desfiinţat acum câtva timp, pentru că îl ocupa Ludovic Orban. Şi a fost reales Crin Antonescu - pentru ultima oară - după cum spunea domnia sa, pentru că, dacă va fi ales preşedinte al României, nu va putea să mai fie şi lider al PNL, iar dacă pierde alegerile prezidenţiale, promite că se va retrage din politică. Bine, a mai promis că se retrage din politică şi dacă nu reuşeşte să-l debarce pe Traian Băsescu, dar s-a răzgândit.
Surpriza s-a petrecut înainte de congres şi a constat în aducerea lui Klaus Iohannis în PNL, special pentru a fi pus, în numai două zile, omul numărul doi în partid. Numărul doi oarecum onorific, pentru că Iohannis va rămâne la Sibiu, iar partidul va fi condus de la Bucureşti. Klaus Iohannis a dat imagine PNL şi va primi, probabil, capital politic şi o susţinere serioasă, pentru a fi pus, eventual, şef al viitoarei regiuni administrative din care va face parte şi Sibiul. În rest, congresul PNL a aprobat continuarea aceleiaşi politici în care PNL se situează de ceva vreme şi care s-a accentuat odată cu intrarea în USL şi prin contaminarea cu PSD. Deşi Crin Antonescu repetă neobosit că PNL îşi păstrează identitatea politică în USL, PNL e în situaţia de a semnaliza dreapta şi a fa