Scandalul cărnii de cal prezentate drept carne de vită a determinat aplicarea unor măsuri de la 1 martie, decise de Uniunea Europeană. Toate unităţile din România care prelucrează sau comercializează carne de vită vor fi supuse unor controale ale autorităţilor sanitar-veterinare, prin care se vor preleva probe pentru stabilirea prezenţei ADN-ului de cal.
ANSVSA a făcut public în acest sens un comunicat:
„În urma reuniunii extraodinare a Comitetului Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar şi Sănătate Animală care a avut loc la Bruxelles în data de 15.02.2013 care a avut drept subiect recentele evenimente privind substituţia cărnii de vită cu cea de cal, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU.
Conform prevederilor acestui document, este necesar ca statele membre, începând cu data de 1 martie 2013, să efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau etichetate ca având în compoziţie carne de vită şi pentru decelarea prezenţei reziduurilor de fenilbutazonă în carnea de cal.
Recomandarea Comisiei Europene pentru România este să efectueze, în cadrul controalelor oficiale, începând cu data de 1 martie 2013, 100 prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, din această categorie de alimente.
Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conţinând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal.
Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt: carne tocată, carne preparată (mici traşi, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne