UDMR cere autorităţilor române să nu îngrădească drepturile legale ale comunităţii maghiare, susţinând că nu este dispusă să facă nicio concesie în problema apărării şi utilizării limbii materne.
Potrivit unei declaraţii adoptate, vineri, la Cluj-Napoca, la şedinţa consiliilor regionale reunite ale aleşilor locali ai UDMR, în ultimii 23 de ani, Uniunea a creat condiţiile legale pentru libera utilizare a limbii materne de către comunitatea maghiară din România.
"UDMR declară că utilizarea limbii maghiare în administraţia locală este un drept garantat prin lege. În chestiunea apărării şi a dreptului de liberă utilizare a limbii materne, UDMR nu este dispusă la nicio concesie. În ultimii 23 de ani, Uniunea a creat condiţiile legale pentru libera utilizare a limbii materne de către comunitatea maghiară din România. Nimeni nu poate face excepţie de la respectarea acestei practici juridice. UDMR cere hotărât autorităţilor române să nu îngrădească drepturile legale ale comunităţii maghiare care trăieşte aici ci, dimpotrivă, să ia măsuri energice contra discriminării", se arată în declaraţie.
Reprezentanţii Uniunii adaugă că UDMR respinge "orice tentativă care alimentează neînţelegerile, duşmănia între majoritate şi minoritate, împingând lucrurile până la îngrădirea utilizării limbii materne de către comunitatea maghiară care trăieşte în România".
"UDMR se străduieşte să păstreze, prin deschiderea de care dă dovadă şi pe calea dialogului paşnic, drepturile câştigate de maghiarimea din România şi să creeze condiţiile necesare pentru lărgirea acestor drepturi", se subliniază în document.
De asemenea, reprezentanţii UDMR arată, în acelaşi document, că, în conformitate cu articolul XIX al Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de