"Tu eşti inima mea!". Sună frumos, doar că atunci când e rostită de femei, declaraţia asta nu se prea potriveşte. Inimile bărbaţilor bat altfel decât inimile femeilor. În prezent, există o ramură anume a cardiologiei care studiază cu mare atenţie aceste deosebiri, în speranţa diminuării riscurilor cardiace la femei
Deşi inimile femeilor bat mai repede, reacţionează mai sensibil la problemele afective şi sunt mai puţin rezistente la efort: afecţiunile cardio-vasculare sunt considerate, în continuare, ca fiind specific masculine. Greşeala persistă, pentru că inima femeii este o vreme protejată de hormonii specific feminini, dar numai până la menopauză, după care, numărul infarcturilor la femei creşte vertiginos. Iar afectate sunt, în măsură tot mai mare, şi femeile tinere. Stilul de viaţă joacă un rol important: ce greutate "târăşte" după ea o femeie, dacă are diabet, dacă ia pilula anticoncepţională şi dacă e mulţumită de viaţa ei. Pentru că femeile pun la inimă sentimentele, mai mult decât bărbaţii. De aceea, inima lor are nevoie de o atenţie deosebită, de medici care să înţeleagă semnalele bătăilor ei.
Dar cum ne putem întări inima şi la ce ar trebui să fim deosebit de atente?
Hormonii
- Dacă apar probleme în zona dintre nas, braţe şi ombilic, care durează peste 15 minute, trebuie chemată salvarea! -
Hormonii feminini asigură o irigare bună a vaselor sanguine. După menopauză, când nivelul estrogenului scade, această protecţie a organismului dispare. Vasele de sânge se calcifiază mai uşor şi numeroase femei suferă de arterioscleroză - un factor de risc pentru infarctul miocardic.
Dacă la bărbaţi, o durere în jumătatea stângă a pieptului reprezintă simptomul tipic al infarctului, femeile au "parte" de o multitudine de simptome. Sunt obosite, se simt rău, au dureri în zona abdominală sau în cea a umerilor.