Partea buna a crizei, daca se poate spune asa, este ca Romania nu s-a confruntat cu o avalansa a somajului, cum a avut loc in alte tari.
Chiar daca si la noi s-au facut multe concedieri, sute de mii de oameni pierzandu-si slujbele, totusi, stam mult mai bine decat multe state europene. Cel putin deocamdata.
Somajul in criza
Econtext va arata cum a evoluat rata somajului de la inceputul crizei si pana in prezent in toate tarile din statele europene. Pentru Romania, este vorba despre somajul masurat de oficiile de statistica europene, nu de cel prezentat de Institutul National de Statistica (INS).
Si vom lua ca reper luna septembrie a anului 2008, momentul declansarii crizei, si vom arata cum a evoluat rata somajului pana in luna decembrie a anului 2012, acestea fiind cele mai recente date. Din 2008 pana in 2012!
Ierarhie
Dupa cum e de asteptat, tarile cu cea mai mare crestere a ratei somajului sunt cele afectate masiv de criza. Dar aceasta nu e o regula generalizata.
Astfel, cea mai mare crestere a ratei somajului a avut loc in Cipru, o crestere de 314.3% (de peste patru ori) in perioada mentionata, de la 3,5% in septembrie 2008, pana la 14,5% in decembrie 2012.
A doua pozitie este ocupata de Cipru, cu un avans de 244.6% ! Sunt insa si state in care rata somajului s-a diminuat, ceea ce arata ca unii sunt mai priceputi in a lupta impotriva crizei. Nu este insa si cazul Romaniei! Totusi, stam mult mai bine decat alte tari.
Dar IATA aici cum a evoluat rata somajului in criza in Romania si in toate tarile europene, unde a urcat masiv somajul, dar si unde a scazut surprinzator:
Partea buna a crizei, daca se poate spune asa, este ca Romania nu s-a confruntat cu o avalansa a somajului, cum a avut loc in alte tari.
Chiar daca si la noi s-au facut multe concedieri, sute de mii de oameni pierzandu-si slujbe