In Africa, tot mai multi elefanti cad secerati in fiecare an de armele braconierilor, pentru pretiosii lor colti. In spatele acestui masacru sta cererea tot mai mare pentru fildes din Asia.
In China afacerile cu obiecte din fildes sunt infloritoare. "Vanzarile merg bine", confirma Chen Yu, o comercianta din Beijing, care spune ca o statuie ce o reprezinta pe Guan Yin, zeita milei si a compasiunii, sculptata in fildes, una dintre cele mai mari din magazinul sau, valoreaza 1,2 milioane de yuani (147.000 de euro), aflam din Global Nation.
Din pacate, insa, toate aceste obiecte care ii incanta pe asiatici echivaleaza cu decimarea populatiilor de elefanti din Africa. Braconajul a ajuns la un nivel fara precedent, iar organizatiile care militeaza pentru protejarea mediului scot in evidenta incapacitatea autoritatilor de a stopa acest trafic.
Saptamana aceasta, in cadrul unei conferinte desfasurate la Bangkok, la care au participat tarile semnatare ale Conventiei privind Comertul International cu Specii Amenintate (CITES), organizatia World Wildlife Fund (WWF) a facut un apel catre autoritatile din tarile implicate sa ia masuri dure pentru a pune capat acestui carnagiu: in 2011, numarul elefantilor omorati pentru coltii lor se ridica la 25.000 de exemplare, iar in 2012, se pare ca bilantul este si mai grav, estimeaza CITES.
Au mai ramas 470.000 de elefanti
Potrivit datelor WWf, pe continentul african mai exista doar 470.000 de elefanti, fata de anul 1979, cand numarul lor aproximativ era de 1,3 milioane.
Potrivit expertilor, comertul ilegal cu fildes are drept destinatie principala China, care reprezinta 70% din cererea mondiala in aceasta privinta. Cresterea economica din aceasta tara, a dus la crearea a milioane de consumatori dornici sa cumpere fildes sculptat, considerat de milioane de ani un simbol