Oamenii de ştiinţă au interconectat creierii a doi şobolani, permiţându-le astfel să facă schimb de informaţii. Experimentul reprezintă un pas important în dezvoltarea unui “computer organic”, potrivit The Guardian.
Cercetătorii americani le-au implantat şobolanilor nişte interfaţe care le permit să îndeplinească împreună diverse sarcini şi să obţină recompense. În cadrul unei demonstraţii, oamenii de ştiinţă au interconectat doi şobolani aflaţi la mii de kilometri distanţă cu ajutorul internetului. Un specimen se afla într-un laborator din cadrul Universităţii Duke din Durham, Carolina de Nord şi celălalt era în Natal, Brazilia.
Experimentul este condus de Miguel Nicolelis, un pionier al dispozitivelor care le permit persoanele paralizate să controleze computere şi braţe robotice cu ajutorul gândului. Cercetătorii spun că procedura le va putea permite să conecteze mai mulţi creieri care să facă schimb de informaţii.
“Aceste experimente demonstrează că am creat o legătură sofisticată care permite comunicarea directă între mai mulţi creieri. Practic, creăm ceea ce eu numesc un computer organic”, a spus Nicolelis.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat iniţial că şobolanii îşi pot împărtăşi informaţiile senzoriale cu ajutorul unor grile de electrozi implantate în cortexul motor, regiunea din creier care procesează mişcarea. Şobolanii au fost instruiţi să apese o manetă la aprinderea unei luminiţe. Când aceştia îndeplineau sarcina cu succes, primeau o porţie de apă. Apoi, şobolanii au fost puşi în compartimente diferite şi cei doi şobolani colaborau între ei. Primul şobolan trebuia să-i transmită celuilalt pe care manetă să apese pentru a primi apă. În cazul în care şobolanul al doilea nu reuşea, rozătoarea din prima cutie încerca să se adpateze şi să faciliteze rezolvarea sarcinii.
Un alt experiment rozătoarele au colaborat