La 1 martie, în fiecare an, expiră termenul până la care datornicii pot amâna pentru finalul sezonului rece evacuarea silită din locuinţe. În această iarnă, deputatul Bogdan Diaconu a iniţiat un proiect de lege care ar amâna cu doi ani acest termen, salvând zeci de mii de familii, dar Senatul a întârziat adoptarea normativului.
Camera Deputaţilor a trimis deja Senatului proiectul de lege privind moratoriul pentru amânarea executării silite a cetăţenilor persoane fizice din locuinţe. Acest proiect prevede ca, în cazul în care executările silite ajung în faza evacuării din locuinţă, plecarea efectivă să se amâne cu doi ani, pentru a da restanţierului timp să se redreseze financiar.
„Legea Diaconu“, cum probabil se va numi după adoptare, descrie modalitatea prin care cetăţenii aflaţi în executare silită din cauza unor datorii pot evita evacuarea din locuinţe.
A doua şansă pentru restanţieri
„Situaţia socială din România face extrem de necesară o astfel de lege pentru că altfel vom vedea distruse vieţile a zeci de mii de români care sunt în impas financiar şi nu-şi mai pot plăti deocamdată datoriile“, arată iniţiatorul. El precizează că intenţia sa „nu este de a încuraja neplata datoriilor, fie ele la credite sau la utilităţi, ci de a-i sprijini pe cei care nu reuşesc efectiv să-şi achite restanţele, oferindu-le posibilitatea să-şi revină“.
Bogdan Diaconu, care este susţinut în iniţiativa sa de mai mulţi deputaţi, argumentează că „aruncarea datornicilor restanţieri în stradă, din propriile locuinţe, prin executare silită, înseamnă sfârşitul şansei la normalitate“.
Peste 100.000 de români riscă evacuarea
În nota de fundamentare a proiectului, iniţiatorul arată că motivul emiterii actului normativ este următorul: „Potrivit situaţiei de la finele anului 2012, peste 100.000 de români se află în situaţia de