Consiliul Local Craiova a adoptat ieri "Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local, pentru repartizarea persoanelor care beneficiază de ajutor social, pe anul 2013". Potrivit acestui document, în Craiova, beneficiarii de ajutor social vor presta diverse activităţi, ca de exemplu măturatul străzilor, trotuarelor, parcărilor şi aleilor, sub coordonarea Salubrităţii. De asemenea, se vor ocupa de curăţenia în cimitire, sub îndrumarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), vor curăţa pieţele din oraş, sub coordonarea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, ori, la solicitarea Regiei Autonome de Transport Craiova, se vor ocupa de măturatul autobuzelor şi tramvaielor.
Reamintim că, pentru realizarea principiului solidarităţii sociale, prin Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, s-a instituit ca formă de asistenţă socială acordarea lunar a unui sprijin bănesc – ajutorul social – pentru familiile şi persoanele singure aflate în situaţie de risc social.
Conform articolului 6, alineatul 2 din actul normativ menţionat, una dintre persoanele majore, apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social are obligaţia de a presta lunar acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. Prin persoană aptă de muncă se înţelege, potrivit articolului 7(1) alineatul l din legea menţionată, persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare;
b) nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege;
c) are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.
Incapacitatea fizică şi psihică trebuie dovedită cu acte med