Un sfert dintre francezii care consumau produse semipreparate pe bază de carne de vită au renunţat la acest obicei de când a izbucnit scandalul cărnii de cal. Potrivit unui sondaj, o majoritate de francezi estimează că "în această afacere gravă consumatorii au fost minţiţi" chiar dacă sănătatea lor nu a fost pusă în pericol.
Pentru a recâştiga încrederea cumpărătorilor, fabricanţii de astfel de produse, le-au retras de pe piaţă, dacă nu o făcuseră deja patronii de supermarketuri. Aceste pachete de mâncare ar putea fi însă distribuite asociaţiilor de caritate, a declarat ministrul Consumului din Franţa, Benoit Hamon.
Ministrul francez şi-a bazat propunerea făcută asociaţiilor pe o dispoziţie care prevede că "pot fi donate produse care au cunoscut un defect de etichetare. În cazul de faţă e vorba de produse semipreparate- de cele mai multe ori congelate, teoretic pe bază de carne de vită, dar care în urma unor controale efectuate după declanşarea scandalului, s-au dovedit a conţine şi carne de cal.
Decizia de a accepta sau nu aceste donaţii revine însă exclusiv asociaţiilor de caritate gen Crucea Roşie sau Banca Alimentară din Franţa, au precizat atât ministrul Consumului cât şi cel al agriculturii. Marţi, ministrul francez însărcinat cu combaterea excluziunii, se va întâlni cu o serie de organizaţii neguvernamentale pentru a lua în discuţie problema. Până atunci se va obţine probabil şi avizul sanitar pentru a declanşa o astfel de operaţiune.
Trebuie ştiut că pentru a putea fi distribuite gratis asociaţiilor în cauză, respectivele produse trebuie să fie re-etichetate, adică să apară precizat pe pachet că nu sunt fabricate doar cu carne de vită ci şi cu carne de cal. În paranteză fie spus, odată re-etichetate corect, aceste produse pot ajunge din nou şi în rafturile magazinelor. Importante este ca persoana care consumă aceste produse -