Peştele este o importantă sursă de proteine, vitamine, minerale şi potasiu, însă este foarte important să fie proaspăt şi păstrat în condiţii optime pentru a-şi păstra beneficiile. Iată un scurt ghid de “de instruire”.
1. Ghidează-te după miros
Cumpără peşte dintr-un loc care nu miroase urât, iar peştele este păstrat în gheaţă. În plus,
alege peştele care miroase dulce şi sărat, ca marea nu unul care miroase a acru şi chimicale.
2. Cum trebuie să arate un peşte proaspăt
Peştele proaspăt, cufundat în apă se lasă la fund, iar corpul este foarte rigid (nu se îndoaie).Solzii sunt lucioşi şi nelipicioşi, bine fixaţi în piele. Ochii peştelui proaspăt sunt clari, strălucitori şi uşor bulbucaţi. Carnea trebuie să fie fermă şi elastică, fără oase ieşite în afară. Atunci când este apăsată uşor cu degetul, urma lăsată trebuie să dispară imediat. Însă cea mai sigură metodă de a verifica prospeţimea peştelui este verificarea branhiilor, care trebuie să fie roşiatice-rozalii, umede şi fără miros dacă peştele este foarte proaspăt, în niciun caz vineţii sau maronii.
Fileurile de peşte alb proaspăt trebuie să fie curate, cu carnea umedă şi uşor translucidă.
3. Cum îl păstrezi după cumpărare
În primul rând, peştele proaspăt se curăţă cât mai repede posibil de măruntaie, deoarece acestea se alterează cel mai repede, după care se depoziteaza la rece.
După ce l-ai curăţat, şterge-l uşor cu un şerveţel de hârtie, apoi acoperă-l cu folie de plastic sau pune-l într-un recipient închis pentru a nu intra în contact cu alte alimente.În frigider îl poţi ţine, la o temperatură de maxim 5 grade, timp de o zi, maxim două, după care va începe să-şi schimbe aspectul şi gustul.
În cazul peştelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescatorie, hering, somon), perioada recomandată de depozitare prin congelare este de maximum 3 luni, la o tem