Cum e să devii patron după ce ai fost dat afară de la fostul loc de muncă? Răspunsul îl putem afla de la 30 de foşti angajaţi ai fabricii Nokia. Ei şi-au deschis afaceri la Cluj cu ajutorul fondurilor europene.
Cristiana Terpe a lucrat în fabrica de telefoane de la Jucu, la departamentul de control al calităţii produselor. A fost dată afară odată cu plecarea finlandezilor şi s-a gândit că una din pasiunile mai vechi poate deveni o sursă de venit. Aşa că şi-a pus pe picioare o mică afacere cu bijuterii făcute manual, pe care vrea să le vândă pe internet.
"Mă ocupam de bijuterii handmade şi înainte, era o pasiune care acum s-a transformat în job", spune Cristiana Terpe, fost angajat al Nokia. "Acum am profitat de ocazie şi sper să fie cu succes până la capăt".
Claudiu Pop este personajul unei alte poveşti de succes. A fost tehnician în asigurarea calităţii la fabrica Nokia, iar acum îşi deschide un salon de masaj. "Am făcut un curs de 9 luni şi am început demersurile pentru deschiderea unui salon de masaj bazat pe întreţinerea corporală", spune Pop.
Până acum, 30 de foşti salariaţi ai Nokia au beenficiat de ajutor în cadrul programului "De la Job la SmartJob", derulat de Agenţia de ocupare a forţei de muncă din Cluj. Fiecare a primit câte 1.800 de euro pentru curs şi achiziţionarea echipamentelor.
"Practic persoanele care fac parte din grupul ţintă sunt foşti disponibilizaţi de la Nokia", spune şeful AJOFM Cluj, Daniel Don. "Am realizat cursuri de calificare,dar şi cursuri de consultanţă antreprenorială iar experţii noştri au identificat potenţiale afaceri pe care le-ar putea derula".
Antreprenorii şi-au prezentat afacerile unui ofiţer al Comisiei Europene, care a venit la Cluj să verifice cum se derulează proiectul finanţat din fondul de ajustare la globalizare.
Proiectul, în valoare totală de 4,2 milioane de euro, este destina